Иван Василев: Изграждането на пробива на бул. "Рожен“ е изключително важен за развитието на северните територии на София

"Изграждането на пробива на бул. ?Рожен“ от Северната скоростна тангента до бул. ?Илиянци“ е изключително важен за развитието на северните територии на София и връзката им с центъра на града." Това каза заместник-кметът на София Иван Василев по време на проверката си на строителния обект. Василев посочи, че "северните територии на София са изключителен приоритет на кмета Терзиев и обектът е включен в Капиталовата програма на общината, която се изпълнява със средства от Бюджета на общината за 2024 г. За следващата година имаме готовност да започнем продължението на булеварда и връзките му с "Околовръстен път" –  информира също Василев. Тази година в приоритетите на общината за развитие на северните територии на София са заложени и средства за ремонт на ?Челопешко шосе“.

Екип на дирекция ?Изграждане и ремонт на уличната мрежа“ на Столичната община, строителя и надзора го запознаха с изпълнените дейности до момента и с предстоящите дейности през месец май.

"??????Строителните дейности в участъка приключват до дни и през месец  май ще  започне работата по следващия етап, който е 1 км и 700 метра и е от ул. ?Джерман“ до надлеза на жп линията. Строителните дейности ще започнат по средното и южното платно на булеварда. По съществуващия бул. “Рожен“ движението няма да се спира и след като се направи новото трасе, движението ще се прехвърли там и ще започне работа по съществуващото трасе" – това каза главният инженер на изпълнителя на обекта Теодоси Бояджиев.

"По време на строителството се взимат проби от асфалтовата настилка, като се удостоверява дебелината на настилката, но и нейното уплътняване. Оперативният контрол е завишен и интензивен, за да не допуснем проблем на асфалтовата настилка" – каза инж. Иво Иванов, инвеститорски контрол.

Пробивът ?Рожен“ е с дължина 2 километра. По проект булевардът ще бъде с две платна, по три ленти в посока, тротоари и озеленяване. Изгражда се нов водопровод, нова разделна канализация за битова и дъждовна вода и осветление. Предвидена е и  реконструкция с изместване на трамвайното трасе и контактно-кабелната мрежа.

Столичната община планира и основен ремонт на бул. ?Рожен“ от надлез “Надежда“ до кв. ?Илиянци“, за което се подготвят проекти. При този ремонт ще се изгради и велоалея, която ще се свързва със съществуващата велоалея на бул. ?Ломско шосе“ и ще стига до кв. ?Илиянци“.
Реализирането на този проект ще подобри връзките на главната улична мрежа на София и северните части на града със Северната скоростна тангента и Републиканската пътна мрежа.