Генко Генков. Отвъд видимото – 100 години от рождението на художника

14 юни – 6 септември 2023 г.
откриване 13 юни, вторник, 18:00 ч.

 


<



През 2006 г. Софийска градска художествена галерия представи Генко Генков с произведения, повечето от които създадени в периода 2002 до 2006 година. Това бе последната самостоятелна изложба на художника приживе.

Днес, седемнадесет години по-късно, по повод 100 години от рождението му, екипът на Галерията подготви две изложби в залите си и във филиала – Галерията музей ?Дечко Узунов“. Експозициите в различните пространства дават възможност за среща с разнообразни аспекти от неговото творчество.

В залите на СГХГ настоящата ретроспективна изложба представя над сто творби на Генко Генков, създадени в периода от 1949 до 2005 г. Създал огромно количество картини с маслени бои върху платно и фазер, и творби на хартия, в които усъвършенства акварелната си техника, допълнена с гваш, пастел, печатарски мастила и пигменти, с различни похвати и техники, за да придаде контраст и сила на цвета. Експериментира в областта на графиката и рядко в скулптурата, но маслената живопис остава неговата основна цел в изкуството. Живописта му още от ранните години постоянно еволюира и се променя като колорит, форми и сила.

Генко Генков рисува много малко натюрморти, голи тела, портрети на свои близки, както и на личности, които са го впечатлили. Често се вглежда в себе си през годините, за да ни остави различни автопортрети. Безбройни в неговото творчество са пейзажите, които са не толкова реалистични, колкото визионерски – понякога здраво конструирани, друг път яростно експресивни, и не рядко меланхолични, сътворени и с най-разпознаваемата огнена палитрата и с деликатни цветови съчетания.

По време на изложбата всяка седмица в залите на СГХГ ще бъде представяна по една допълнителна творба.

В Галерията музей ?Дечко Узунов“ експозицията ?Търсене на образа“ предлага среща със запазените академични етюди, ранни и по-късни рисунки с молив, въглен и креда, както и опитите в областта на графиката – литография и офорт.

Годишнината ще бъде отбелязана и с издание, състоящо се от албум, биография и каталог на негови произведения. Това е първият опит за систематизиране на огромното творчество на автора. Двуезичният каталог се реализира с подкрепата на Програма ?Култура“ към Столична община.

Изложбата се организира в партньорство с Държавна агенция ?Архиви“, Национален дарителски фонд ?13 века България“, с медийното партньорство на БТА и със съдействието на държавни, общински и частни колекции от София и страната.

?По повод юбилея ще бъде валидирана марка в блок, осъществена с подкрепата на Министерството на транспорта и съобщенията.


Екип:

Куратори: Аделина Филева, Красимир Илиев, Наташа Ноева, асистент-куратор: Ана Топалова.
Дизайн на зали в СГХГ и ?Дечко Узунов“ и рекламни материали: Надежда Ляхова.
Реставратори: Илинка Чергарова, Милан Михайлович, Светлана Христова.