Заместник-кметът на София Яна Генова поздрави участниците в концерт и изложба по повод новостроящия се храм в район ?Люлин“

Храмът е място, което събира, което изгражда общност от хора, защото храмът е празник и вяра. Това се вижда и от рисунките на учениците, чиято изложба е представена на открито пред новостроящия се храм ?Свети Патриарх Евтимий Търновски“ в район ?Люлин“.
?Поздравявам родителите и учителите, чиито деца са изработили прекрасните рисунки за тази изложба. Благодаря на всички вас, защото отделяте от времето си и подкрепяте децата си в заниманията с изкуство, а изкуство ги прави по уверени в себе си, дава им усещане за смисъл и най-важното създава от тях по-добри хора. Това каза Яна Генова, заместник-кмет на Столичната община по направление ?Образование, култура, спорт и младежки дейности“. Тя поздрави участниците в концерта и изложбата, организирани като благотворителна инициатива по повод изграждането на новата сграда на църквата.
В приветствието си към гражданите Яна Генова сподели история. Тя разказа как е станала свидетел на разговор между двама възрастни, които са говорили за това, че хората в София са отчуждени. Инициатива като днешната в ?Люлин“ показва, точно обратното – когато имат кауза, хората могат да се обединят и заедно да направят много. Тази изложба и концерт показват, че хората в ?Люлин“ не са отчуждени. Всички, които са дошли да подкрепят инициативата днес, както и дарителите, сред които е и кметът на София Терзиев, показват, че, хората са общност и могат да променят едно място. Да го превърнат в съвместен съборен живот на района, каза също Генова.
Такова място ще бъде храма, който всички заедно изграждат.
На празника присъства и кметът на район ?Люлин“ Георги Тодоров. Водосвет отслужи отец Лъчезар Попов от Софийската Света митрополия.
Събитието е кулминацията от серия три инициативи, организирани от Сдружение за национален и духовен възход “Св. Патриарх Евтимий Търновски” и от Столична община – район “Люлин”.
Рисунките, които оформят галерия на открито, са под надслов “Великденски шарки, любов и Възкресение”. Произведенията са на ученици от 1-12 клас и са на тема “Възкресение”, “Цветовете на Великден”, “Молитва за мир”, “Заедно можем”, “За любовта”, “Рисувам щастие” и “Светлина и прошка”.
Всяко училище в района е посадило вековно дърво за здраве и просперитет в двора на храма по време на кампанията “Засади бъдеще”.
Храмът, посветен на Св. Патриарх Евтимий Търновски, се гради изцяло с дарения и е подкрепен от Българската православна църква.