Иван Василев е новият зам.-кмет по финанси и здравеопазване в Столичната община

Иван Василев поема поста зам.-кмет по финанси и здравеопазване в Столичната община. Той ще отговаря за изготвянето на финансовата рамка и управлението на политики за здравеопазване в най-голямата община в България.

Иван Василев има дългогодишна експертиза в сферата на икономиката и финансите, както и в създаването и управлението на икономически политики.
“Включвам се в екипа на Столичната община с ентусиазма и убедеността, че когато искаш промяна или подобрение на средата, трябва да участваш активно в процеса. Финансовата функция на всяка организация е огледало на нейната стратегия и приоритети. Нашите са пълна прозрачност на управлението, активна комуникация със заинтересованите страни за намиране на решенията, които ще превърнат София в най-добрия град за живеене, туризъм и бизнес. Ще приложа натрупаните знания и умения в областта на дигитализацията и технологиите, за да децентрализриаме финансите на общината и да дадем реални инструменти на гражданите за подобряване на кварталите и районите на София. Не на последно място – Столичната община има потенциал да се превърне в едно от най-атрактивните места за работа и като екип ще работим и за това.”

В продължение на четири години Иван Василев е заемал позицията директор “Политики и стратегии” и е бил член Управителния съвет Българската стартъп асоциация BESCO. Съавтор е на промените в Търговския закон, свързани със създаването на нов вид дружество – Дружество с променлив капитал, както и на промените, стимулиращи привличането на висококвалифицирани специалисти от чужбина. Фокус на работата му е трансформация на икономиката на страната в посока индустриите с висока добавена стойност.

Преди това, в продължение на пет години, е бил член на Управителния съвет на първата българска децентрализирана автономна организация Кооперация “Комрад Кооператив”. Василев притежава и дългогодишен опит в създаването на софтуерни продукти в областта на изкуствения интелект и блокчейн технологиите.
Иван Василев има и административен опит като Старши експерт към секретаря по здравеопазване, образование и наука в Администрация на президента на Република България в периода между 2012 г. и 2015 г.
Владее английски и ползва немски и руски.
Притежава магистърска степен по финанси и бакалавър по икономика от Университета за национално и световно стопанство.

 

18.12.2023