Изложба ?Раннонеолитното селище Слатина – София (6100 – 5500 г. пр. Хр): в зората на европейската цивилизация“ в Галерия на открито

??????
Изложба ?Раннонеолитното селище Слатина – София (6100 – 5500 г. пр. Хр): в зората на европейската цивилизация“ ще представена от 5 до 18 юни в Галерия на открито в Градската градина в София. Изложбата се състои от 28 постера със синтезирана информация за най-важните резултати от многогодишните археологически разкопки на едно от най-старите и най-големи селища на първите земеделци и скотовъдци в Европа.

Екипът от Националния археологически институт и музей на БАН, ръководен от акад. Васил Николов, е подготвил разнообразни изображения – карти, ситуационни планове, графични възстановки, теренни снимки, снимки на находки, с които да допълни представата за живота на хората, обитавали селището от края на V?? до края на V хилядолетие пр. Хр. Изложбата е вълнуващ и образователен разказ за времето на първата европейска цивилизация – 8 000 хиляди години преди нас. Слатинското селище прави София европейската столица с най-древни корени. Информацията в изложбата е достъпна и на английски език.

Археологическите проучвания на праисторическото селище започват през 1985 г., като още тогава резултатите получават популярност далеч отвъд границите на България. Финансовата подкрепа в периода 1985 – 1997 г. е от Музея за история на София, а от 2013 г. до днес – от Столичната община с участието на Националния археологически институт и музей на БАН.

Постерната изложба се реализира по проекта ?Раннонеолитно селище Слатина – София: в зората на европейската цивилизация“ на Националния археологически институт c музей – БАН, финансиран по Програма ?Култура“ на Столичната община през 2023 г.

 

 

 

05.06.2023