Кметът Васил Терзиев представи екипа си пред Столичния общински съвет

Изказване на кмета на Столичната община Васил Терзиев на заседанието на Столичния общински съвет (30 ноември):

Благодаря Ви за възможността в началото на проточилото се първо заседание на Общинския съвет да се обърна към вас!

Както ви призовах по време на тържественото заседание, важно е всички да проявим мъдрост, да загърбим тяснопартийните интереси и да дадем възможност на Столичния общински съвет да работи. Заедно в дух на конструктивизъм да намерим темите, които ни обединяват, и избирайки председател на Съвета, да започнем активната съвместна работа. Надявам се в предстоящото тайно гласуване днес да изберете най-достойния сред вас, който да организира бъдещата работата на Съвета, за да започнем решаването на проблемите на хората на София.

В духа на прозрачност, който не е само предизборно обещание, а принцип, който аз и ръководената от мен администрация на Столичната община ще налагаме през следващите 4 години от моя управленски мандат, бих искал да ви запозная с прогреса по важни, от обществен интерес теми, по които работим през трите седмици от клетвата ни тук в тази зала:

Екипът от заместник-кметове:
Процесът на формално встъпване в длъжност на екипа от заместник-кметове ще приключи в началото на декември. Сега ще представя накратко екипа, което ще е нестандартно, защото само част от зам.-кметовете са встъпили в длъжност, а други са наши номинации в процес на подготовка за встъпване в длъжност.

Назначени към момента са четирима заместник-кметове:

   ● Надежда Бобчева – заместник-кмет в направление ?Зелена система, екология и земеползване“
Надежда Бобчева е магистър в направление "Икономика", специалност ?Финанси“ от УНСС – София и магистър по специалност ?Градско управление“ от Институт по жилищна политика и градско развитие – Ротердам, Нидерландия. Надежда Бобчева е работила като заместник-кмет в район ?Оборище“, участвала е като консултант при разработване, управление и оценка на проектни предложения по различни оперативни програми, обучител – специалност ?Обучение и развитие“ по проект ?Повишена информираност и ресурси за развитие на заетостта“. Надежда Бобчева е работила и като директор в дирекция ?Икономика и международни програми” към Община Силистра.

   ● Надежда Бачева – заместник-кмет в направление ?Социална дейност и интеграция на хора с увреждания“
Надежда Бачева е завършила СУ “Св. Климент Охридски“ с профил ?Социална психология“. Работила е като заместник-кмет с ресор ?Образование, култура, електронно управление и спорт“ в район ?Слатина“, била е съветник на министъра на електронното управление. Работила е и като маркетинг мениджър в частния сектор.

   ● Никола Барбутов – заместник-кмет в направление ?Европейски политики, международна дейност и туризъм“
Никола Барбутов има магистратури по управление от University College London (UCL) и от Université Paris-Panthéon-Assas.
Никола Барбутов е работил в частния сектор. Първата компания, която създава, е StairsLAB. Той е създател и управител на иновативната платформа В2В за посредничество, в която индустриални и производствени компании в Източна Европа пласират продуктите и услугите на нови пазари в Западна Европа. Никола Барбутов е създател на "БарДИ Груп", която развива дейност на територията на 20 държави.

   ● Яна Генова – заместник-кмет в направление ?Култура, образование, спорт и младежки дейности“
Яна Генова е магистър по специалност ?История и теория на културата“ от СУ ?Св. Климент Охридски“, има и европейска диплома по мениджмънт на културата от Marcel Hicter Foundation – Brussels, Бeлгия. Генова е била директор на фондация ?Следваща страница“ и президент на борда на Reseau européen des centres internationaux de traducteurs litteraires (RECIT)– Арл, Фpaнция. Яна Генова е съосновател и член на управителния съвет на фондация "Гутенберг 3.0”. Работила е като част от екипа на Асоциацията за развитие на София и е била съветник на министъра на културата.

В следващите дни ще бъдат назначени:

   ● Никола Лютов – Правен и административен контрол
Юрист с опит във водещи правни кантори и международни специализации в бизнес и финансово право, несъстоятелност и преструктуриране.

   ● Иван Матов – Обществено строителство
С богат международен опит в реализацията на редица знакови проекти, както и част от консултантската компания McKinsey и A.T. Kearney. Също така е правнук на директора на ВиК по време на управлението на най-успешния кмет на столицата Иван Иванов.
Строителен инженер, образованието си получава в Техническия университет в Мюнхен. Магистър по специалност "Бизнес администрация" от INSEAD във Франция и Сингапур. Занимава се със създаване на градове и инфраструктурни мегапроекти в целия цикъл на планиране и изпълнение, както и със стратегията и трансформацията на правителства, градове и публичния сектор. Работил е за строителния гигант Vinci и консултантската компания McKinsey & Company.

   ● Гергана Москова – Финанси и здравеопазване
Има над 20-годишен опит в одитни и финансови институции в областта на управлението, планирането и контрола на финансова стратегия и процес.

   ● Иван Гойчев – Дигитализация, иновации и икономическо развитие
Иван Гойчев е технологичен лидер с над 20 години опит в развитието на софтуерни решения. Ръководил е големи международни технически екипи, включително в Amazon, Дъблин.

Причината, поради която има забавяне в този процес, е чисто административна – напускане на текуща работа, което възпрепятства по-бързото назначаване на заместник-кметовете.

Когато имаме встъпил в длъжност екип, ще направим официално представяне и ще разкажем повече за основните и приоритетните задачи, по които ще работим във всеки един от ресорите ?.

С колегите ще работим и по нова структура на Столична община. Целта ни е до 6 месеца да ви представим нашето предложение за подобрение в структурата на общината, която ще я направи по-ефективна и ще работи по-добре. Ще разчитам на подкрепа от ваша страна за тази нова структура, за да направим общината наистина работеща и отговаряща на нуждите на гражданите.

Другата важна задача, по която ще работим до края на текущата година, е да публикуваме всички големи договори, които Столичната община е сключвала през последните години. Договорите ще бъдат качени на сайта на Столична община. Важно е гражданите да знаят къде отиват парите им и как се разходват те.

Това вече е факт за всички договори и материали, свързани с темата за чистотата.


План-сметката за чистотата в София за 2024 г.

На 23 ноември Столичната община публикува за обществено обсъждане План-сметката за почистване на общината за 2024 г. План-сметката беше публикувана в съответствие със законовото задължение на Общината да приеме документа до края на календарната година, като преди това го подложи на задължително едномесечно обществено обсъждане. Както знаете, имахме кратък период за преглед, анализ и промени в изготвения от управлението на ГЕРБ вариант. Само за седмица от встъпването си в длъжност нашият екип въведе промени, извърши обход на Столичното предприятие за третиране на отпадъците (СПТО) и изпрати уточняващи въпроси към ръководството му. Текущото състояние показва, че близо 20 млн. лв. от отделените за почистващи дейности не са усвоени през настоящата година и стоят в сметката на Общината.

Идентифицирахме множество несъответствия в дейностите и разходите, включени в План-сметката, но заради практически 10-дневния срок за преглед част от необходимите промени нямаше как да бъдат отразени в публикувания вариант. Изборът ни беше между това да спазим закона и въобще да бъде възможно да бъде приета План-сметката от Общинския съвет, когато заработи, или столицата да осъмне за поредна година без нова План-сметка. В следващите седмици ще продължим да търсим отговори на противоречия, които се откриват, както и ще обърнем внимание на всички постъпили коментари и предложения за промени.

С публикуването на План-сметката са предоставени публично и всички съпътстващи или упоменати договори, които имат отношение към нея, осигурявайки пълната прозрачност по време на обсъждането ?.

Основни акценти в предложението за 2024 г. включват:

  • През 2024 г. се увеличава обемът на миенето на основните и вътрешноквартални улици в София със 17%, включително промяна на подхода като например приоритизиране на машинното метене пред ръчното;
  • 12 млн. лв. ще бъдат предоставени на районите за косене и почистване в междублоковите пространства, градинки и зелени площи в кварталите;
  • Предвидени са 25 млн. лв. за инсталация за третиране на едрогабаритен отпадък;
  • Предвижда се да се запази таксата за битови отпадъци за гражданите.

Уважаеми общински съветници, разчитам и на Вашата активност и предложения как да подобрим План-сметката за чистотата в София за 2024 год., както и ще очаквам подкрепа от Вас в един от последните работни дни на 2023 г. тя да бъде гласувана от Вас. София трябва да започне новата година с актуален План, за което имаме нужда от готовност от всички нас и Вас – отговорните за управлението на града – да направим нужните подобрения в Плана.


Смяна на ръководството на СПТО

С цел подобряване на управлението на ОП ?Столично предприятие за третиране на отпадъци“ Ви информирам за следните действия, които съм предприел:

Считано от 24.11.2023 г. е прекратен договорът на досегашния директор на ОП “Столичното предприятие за третиране на отпадъците” (СПТО), по взаимно съгласие.  Конкурс за избор на длъжността ще бъде обявен в кратки срокове.

Управлението на отпадъците и осигуряването на чистота в града са сред основните ангажименти на общината. След първоначален анализ на дейността на предприятието миналата седмица са открити несъвместими с добрите управленски методи практики, вследствие на което беше възложено цялостно проучване на дейността и практиките в Завода, които да установят дали общественият ресурс се управлява по най-прозрачния и ефективен начин, както и дали управлението на дейността по отпадъците се реализира максимално ефективно.

Г-н Николай Савов е временно изпълняващ длъжността "директор" на ОП СПТО. Той има дългогодишен опит в областта на управлението на отпадъците и е работил като директор на Столичното предприятие за третиране на отпадъците от неговото създаване през 2013 г. до 2016 г.

Приоритетна задача, с която се ангажира изпълняващият длъжността, а и аз самият, е да получим пълна информация за актуалното състояние на Завода за отпадъци, има ли данни за безстопанственост при управлението му през последните години и да предприемем стъпки за подобряване на състоянието и ефективността на предприятието. Текущото състояние на Завода ще бъде представено в следващите дни.


Почистването на сняг и паднали клони

Говорейки за чистота, бих искал да ви информирам и за ситуацията в Столичната община след снеговалежа този уикенд. На първо място, бих искал да благодаря на всички служители от различни структури на Общината, които денонощно бяха на терен и работиха за това градът ни да бъде почистен, градският транспорт да се движи по график и да има нормални условия за придвижване в града. И в момента тези екипи работят из целия град.

Общо 2 354 сигнала са получени през телефон 112 за счупени клони и повалени от снега дървета за последните три дни в София. За сравнение отработените през цялата 2022 година сигнали за паднали клони и дървета от дирекция ?Аварийна помощ и превенция“ са общо 527 бр., като за сравнение – за месец ноември на миналата година са 38.

Работата на екипите на Столичната община по обезопасяване, прочистване и извозване продължава. Денонощно на терен работят екипи и дежурни звена. На терен са екипите на ?Аварийна помощ и превенция“, Столичната дирекция ?Пожарна безопасност и защита на населението“, както и ?Зелена система“, ОП ?Паркове и градски градини“, ОП ?Общински гори и земи“ и доброволци.

До сряда следобед са отработени над 860 сигнала за паднали от снега дървета и клони. Приоритетно се извършва обезопасяване на опасни клони, осигурява се проходимост по улиците. Екипите извършват прочистване на опасно надвиснали и пречупени дървета от пътните платна, трамвайните релси, електропреносната мрежа, паркови алеи и градини, училища. Поетапно се извършва и извозване на събраните клони и дървета.

По моя заповед са мобилизирани всички общински екипи и необходимата техника. Създадена е организация за работа, но ще направим и анализ, за да се оптимизира досегашната практика и да се подобри и ускори почистването на града. Важна е активността на районните кметове и ангажирането на звена за всеки район, които да работят в междублоковите пространства.

С оглед многоброи?ните сигнали, постъпили чрез различните комуникационни канали на Столична община, наредих да ми бъдат представени писмени отчети за извършените деи?ности по снегопочистване, аварии?но отсичане на дървесна растителност, извозване на растителни отпадъци, както и да ми бъдат представени графици за последващите деи?ствия. Тези данни също ще бъдат споделени с Вас.

Аварийните екипи на Столична община до момента са отработили над 230 тежки сигнала, а над 370 сигнала – Столичната дирекция ?Пожарна безопасност и защита на населението“. Екипите на ?Зелена система“ са прочистили над 600 клони и дървета. От 28 улици и булеварди са извозени събраните дървета. Приоритетно се извозват дървета в близост до лечебни заведения, ДКЦ-та, детски градини, ясли и училища.

Във всички общински паркове и градски градини работят екипи с необходимото специализирано оборудване и извършват премахване на пречупени дървета и клони, и досега са прочистили над 200 броя дървета със счупени или повалени от снега клони. ОП ?Общински земи и гори“ извършва обезопасяване на трасето на трамвай № 10 на ул. “Вишнева“.

Събраните клони и дървета се извозват в зелената инсталация в ?Хан Богров“, където се преработват. Само за последните три дни в ?Хан Богров“ са постъпили около 240 тона клони и дървета, от които ще бъде произведен компост.

Фирмите, ангажирани с почистването на територия на Столична община, извозват събраните клони до контейнерите за отпадъци.

Въпреки положените усилия имаше проблеми с процеса по почистване в някои райони на столицата. Очакването на всички ни е фирмите за почистване да работят по-добре, ефективно и организирано. В различните райони на София имаме различно ниво на справяне, но във всички случаи не на нивото на очакванията на софиянци и на нас. За това към момента са наложени санкции на почистващите фирми в размер 120 000 лева и процесът на преглед за неизпълнени ангажименти от страна на почистващите фирми продължава.


Въвеждане на Нискоемисионна зона (НЕЗ)

Нискоемисионната зона (НЕЗ) за автомобили в София ще влезе в сила на 1 декември 2023 г. и ще е валидна до 29 февруари 2024 г. Зоната се въвежда в т.нар. "малък ринг", който обхваща бул. “Васил Левски”, бул. “Патриарх Евтимий”, бул. “Ген. Скобелев”, ул. “Опълченска” и бул. “Сливница”.

Истината обаче е, че не са направени необходимите действия, така че Столична община да въведе ефективно тази зона. Няма техническа готовност за това. Софтуерът за заснемане на нарушения е в съда; липсва яснота кой и кога налага санкции, как ще бъдат уведомявани гражданите и как ще се събират средствата от наложените санкции. Информационна кампания не е подготвена и проведена, така че гражданите да са адекватно информирани.

НЕЗ беше приета от предишния Общински съвет в края на миналата 2022 г. в изпълнение на решение на Софийския градски съд. Тогава Съдът постанови, че Столичната община трябва да предприеме мерки за въвеждането на нискоемисионни зони като част от мерките за подобряване на качеството на въздуха особено през зимните месеци.

Зоната трябва да бъде въведена сега, защото такова е решението на Съда и на предишния Общински съвет. Новият екип на Общината няма как да не се съобрази с това. Ние обаче ще анализираме внимателно ефекта от въвеждането на нискоемисионната зона и след детайлен анализ ще предложим на Столичния общински съвет как да продължим в бъдеще и какви да са следващите стъпки през 2024 г.

За съжаление, предишният екип на Общината не е провел активна и ясна разяснителна кампания, което ще доведе до объркване и основателно недоволство сред хората, които ще използват старите си автомобили в идеалния център на столицата. Ето защо при първи нарушения хората ще бъдат предупреждавани и няма да бъдат санкционирани. Самите санкции са регламентирани в закон и са между 50 и 500 лв. за физически лица и 200 и 1 000 лв. за юридически лица.

Достъпът до нискоемисионната зона на града ще бъде ограничен за всички автомобили от I екогрупа. Това са бензиновите с датата на първа регистрация преди 1 януари 1996 г., и дизеловите с регистрация преди 1 януари 2002 г.

Ограничението не важи за автомобили на граждани с адресна регистрация в малкия ринг и за хората с увреждания. Това ще се отбелязва със стикер за паркиране, издаден от Центъра за градска мобилност (ЦГМ). При наличие на вече издаден стикер за паркиране (по местоживеене) в рамките на зоната за платено паркиране в града няма да има нужда да се подава заявление. В този случай данните на гражданите и автомобилите им ще бъдат автоматично отчетени в контролиращата система. Хората без стикери и живеещи в рамките на нискоемисионна зона ще трябва да подават заявления до ЦГМ, за да бъдат изключени от ограниченията. Същото се отнася и за хората с увреждания, като те ще могат да регистрират до 2 автомобила, с които да преминават през зоната.

На входните улици по границата на зоната вече са разположени пътни знаци, които ясно обозначават нейния обхват. Само споменавам за грешния правопис на тези знаци, защото и това е нещо, което трябваше да поправяме в движение.

Автомобилите, чийто достъп ще е забранен до края на февруари 2024 г., ще могат да ползват заобиколни маршрути.

Уважаеми госпожи и господа общински съветници, благодаря Ви за вниманието и търпението да чуете свършеното от Столична община през последните две седмици. Време е да се захващаме за работа и затова бих си позволил още веднъж да ви призова да проявите мъдрост и да поставите решаването на проблемите на хората на София над партийните интереси. Столичната община има нужда от работещ Общински съвет, хората на София имат нужда да вървим напред. Изберете председател, за да можем да работим за София.

Аз и екипът ми сме готови да започнем да работим и водим дискусии с всяка една от групите в тази зала по всички теми, за които говорих, и всички други, които скоростно ще е необходимо да се обсъждат и приемат в тази зала.

Благодаря Ви! И успешна работа днес.

 

30.11.2023