Нови 20 000 фиданки ще бъдат засадени в ?Новата гора“ на София

На 13 април започна пролетното залесяване с нови фиданки край с. Негован, район "Нови Искър". Предвижда се този сезон да бъдат засадени 20 000 широколистни фиданки, които след няколко години ще станат гора, създавайки зелен пояс около София.

От 2017 г. започна инициативата на Столичната община ?Новата гора на София“, като досега с помощта на доброволци са засадени 160 000 фиданки в "Суходол", Негован и Абдовица.

"Увеличаването на зелените площи е приоритет в нашата екологична дейност, защото всички знаем ползите да имаме повече дървета – това означава по-чист въздух, по-здрави хора" – заяви кметът на София Васил Терзиев.
"Тази година се ангажираме да поливаме дръвчетата като започнем още от днес, за да имаме гаранция, че ще оцелеят. Освен това тази година фиданките ще са по-високи, което им дава допълнителен шанс да се захванат" – посочи кметът Терзиев.

В рамките на инициативата ?Новата гора“ е изграден и кът на ?Екоравновесие“, където има възможност да се разходят кученца, отглеждани в общинските приюти. Те очакват своите нови стопани. "Общинските приюти работят на максималния си капацитет, а това означава, че се грижим за 1 300 кучета. Затова призовавам хората да бъдат отговорни към животните. Нека да спрем безконтролния поток на животни към улицата, да не изоставяме домашните си любимци. А ако решите да имате свой домашен любимец, ви каним да осиновите от нашите общински приюти" – заяви също столичният кмет.

Днес в засаждането се включиха граждани и представители на администрацията, заместник-кметът по екология Надежда Бобчева, кметът на район ?Нови Искър“ Владислав Владимиров, кметът на с. Негован Валентин Павлов и Общинското предприятие ?Общински земи и гори“, които трябва да продължат грижата за фиданките.

Продължава и засаждането на 700 дървета по улици и булеварди и още 300 в парковете на града.
В рамките на инициативата Столичната община осигурява посадъчния материал и уредите за засаждане, а за извършване на самите залесителски дейности ще се разчита изцяло на доброволци. Всеки може да се включи в дейностите по залесяване в няколко последователни уикенда, събота и неделя, в периода 13 април – 19 май 2024 (без официалните празници) между 10 и 16 ч.

За удобството на гражданите през периода на залесяването Столична община откри временна спирка на градския транспорт ?Новата гора на София-2“ по маршрута на автобусна линия № 20.

Фотограф: Иван Шишиев