Позиция по повод сигнал в Общинската избирателна комисия

В Общинската избирателна комисия (ОИК) е постъпила жалба за вероятна несъвместимост на кметската длъжност на Васил Терзиев заради дяловото му участие във фирма “Мадж.ио” ООД. Предстои ОИК да се произнесе по жалбата, внесена от Радио и Телевизия “Истина и свобода”, но в името на прозрачността и законосъобразността на всяко действие на новия кмет на София, искаме да изясним фактите: 

Васил Терзиев не е нарушил действащото законодателство и е спазил всички изисквания на Закона за местното самоуправление. Ще окажем пълно съдействие на институциите за изясняване на фактите и обстоятелствата.

Близо месец преди клетвата за кмет, още на 17 октомври 2023 г., Васил Терзиев излиза от миноритарното си участие в Дружеството, в което не е изпълнявал управленска функция, с договор за прехвърляне на дялове. Това е датата, от която Васил Терзиев фактически престава да бъде собственик.  

Отговорност на Дружеството, от което той излиза месец преди встъпването си в длъжност, е да отрази промените в Търговския регистър. 

Жалбата е неоснователна, защото действието на договора за прехвърляне на дялове настъпва с постигането на съгласие, а според Закона за търговския регистър вписването на променените обстоятелства има само оповестително и защитно действие.

22.12.2023