Премиера на спектакъла ?37 клечки кибрит“ в РЦСИ ?Топлоцентрала“

 


Българо-немска театрална продукция ?37 клечки кибрит“ от Здрава Каменова и Гергана Димитрова по проект ?Реализация на българо-немска театрална продукция“, осъществен с подкрепата на Столична община – Столична програма ?Култура“.
Премиера на 6, 7 и 9 декември в Регионален център за съвременни изкуства ?Топлоцентрала“
С участието на Снежина Петрова, Мануела Саркисян, Вероник Кинен/Невена Калудова, Нейтън Купър

Режисура, сценография: Бернхард Ойстершулте 
Проучване, драматургия: Гергана Димитрова 
Музика: Юлиан Стоичков
Кукла, водещ работилница за работа с куклата: Антие Тьопфер
Асистент режисьор: Карина Илиева
Асистент сценограф: Таня Неделчева
Превод на немски език: Александър Зицман
Превод на английски език: Александър Гюровски

Представлението се играе на български, немски и английски език, със субтитри на български език.
?37 клечки кибрит“ е българо-немска театрална продукция на четири организации от различни държави – ?36 маймуни“ (София), TARTproduktion (Щутгарт) и театрите Fitz! (Щутгарт), Thé?tre National (Люксембург), която засега има планирани само три ексклузивни представления в България.
?37 клечки кибрит“ е пиеса, която минава жанрово по ръба на криминалната история. Тя е и пиеса за социалните неравенства в западните общества, които обострят и влияят все по-интензивно върху отношенията между хората. Тази динамика заплашва да взриви свързващата ни социална тъкан. Съвсем неслучайно заглавието реферира към ?Малката кибритопродавачка“ на Андерсен.

Пиесата отвежда директно в живота на Елена, която е болногледачка и точно в този момент отива при поредния си клиент. Всичко започва нормално, дори добре. Агенцията предлага хубави условия, къщата е красива, семейството изглежда мило. Усещането ? обаче е, че е притисната от всички страни. Собственото ? семейство има нужда от парите, които изкарва в Германия, а клиентите се оказват не дотам безпроблемни. Постепенно нещата се оплитат в най-неочакван сюжет, измислен и всъщност задълбочено изследван от Здрава Каменова и Гергана Димитрова, за които това е осмата обща пиеса. Двете провеждат поредица интервюта с болногледачи и хора от агенции, а финалната част от пиесата е завършена по време на есенната им резиденция на ?ВТ Ивентс“ и ТАМ, Велико Търново.

Екипът на представлението е международен. Режисьор и сценограф е Бернхард Ойстершулте, драматург Гергана Димитрова, а в ролите ще видим Снежина Петрова, Мануела Саркисян, Вероник Кинен /Невена Калудова и Нейтън Купър. Ключов персонаж в пиесата е и специална кукла с човешки размер, изработена от Антие Тьопфер – германска артистка в областта на обектния, визуален и куклен театър. Тя беше в София специално, за да обучи актьорите как да взаимодействат и работят с нея. Музиката е на Юлиан Стоичков, а преводачи на пиесата са Александър Зицман и Александър Гюровски.

За част от екипа на представлението това е втора театрална среща, тъй като някои от тях се познават от номинираната за драматургичен "ИКАР" копродукция между ?36 маймуни“ и TARTproduktion  ?Пепеляшки ООД“.
През 2023 г. ?37 клечки кибрит“ ще се играе няколко пъти в Щутгарт и Люксембург.

 

05.12.2022