Изложба в Регионалния исторически музей – София: "Туризмът на Витоша – от първите стъпки до днес"

РЕГИОНАЛНИЯТ ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – 福利彩票app下载 представя временната експозиция ?Туризмът на Витоша – от първите стъпки до днес“. Изложбата се открива официално в централната сграда на Музея (пл. ?Бански“ 1) на 6 февруари 2024 г. (вторник) от 18:00 ч.

?Туризмът на Витоша – от първите стъпки до днес“ предава историята на планината, тръгвайки от следосвобожденската идея на столичните интелектуалци за нея като място за разходка и вдъхновение. Визуалният разказ проследява развитието на туризма и превръщането на Витоша в модерна четирисезонна дестинация.

Учредяването на туристическия клуб ?Урвич“ (1889 г.) е началото на организираното планинарско движение. Шест години по-късно – през 1895 г., Алеко Константинов реализира своя замисъл за масово покоряване на Черни връх. В експозицията присъства списъкът с всичките 300 участници, успешно завършили това изкачване.

Веществената ретроспекция от миналото на Парка включва още: туристическо облекло, принадлежности за планински походи, образци на документи, отличителни знаци, грамоти и други.
Вербалният разказ в изложбата на Регионалния исторически музей – София допълва с информация за обявяването на Витоша за природен парк с указ на цар Борис III от 1934 г. Фигурират и данни за хронологията на построените хижи и заслони, направените чешми и беседки, изградените пътища и маркировки, появилите се почивни домове и хотели.
Засегнати са строежите по различно време на емблематичните въжени линии, както и на съоръженията за ски спорт. Същевременно, Витоша притегля неудържимо любителите на планинското колоездене, алпинизма, спортното ориентиране, конната езда и други.

Изложбата ?Туризмът на Витоша – от първите стъпки до днес“ е достъпна за посещение в Регионалния исторически музей – София (пл. ?Бански“ 1) в периода 7 февруари – 28 април 2024 г.

Временната експозиция е осъществена благодарение на дарените от Иван Попйорданов на Музея архивни документи и фотографии и на съвместното сътрудничество с дирекцията на Природен парк ?Витоша“, Държавната агенция ?Архиви“, Историческия музей – Свищов, Туристическото дружество ?Алеко Константинов 1899“, Туристическото дружество ?Еделвайс“, в-к ?Ехо“ – издание на Българския туристически съюз, Декатлон България, фотографа Николай Трейман и частни лица.

Ерина Кръстева
Връзки с обществеността
пл. "Бански” № 1, София, 1000, моб. тел.:+359 882 66 99 65
e-mail: erina.krysteva@sofiahistorymuseum.bg
web: www.sofiahistorymuseum.bg

05.02.2024