Фестивалът "Master of Art" започва с филм за художника Алцек Мишев


"Мастер оф арт" – единственият в Източна Европа международен филмов фестивал за документални филми за изкуство – започва на 9 февруари в кино "Люмиер" с премиера на филма "Да летиш с плавници". Картини, пърформанси, експерименти, електронна музика, звучаща в пространствата на две старинни къщи в малък италиански град, разгорещени разговори за съвременно изкуство, трогателни срещи с най-близки хора и места в България след 50 години раздяла. Документалният филм на режисьора Мария Аверина, продукция на "Агитпроп", е филм за непрестанното търсене на смисъл в изкуството и живота. Художникът Алцек Мишев, бунтар и експериментатор, води в това философско и естетическо пътуване през времето, пространството и идеите.

Сценарист на филма "Да летиш с плавници" е журналистката Мариана Светославова. На Алцек Мишев попада във фейсбук и е дълбоко впечатлена от българския художник, направил забележителна световна кариера. Изумява я факта, че през 70-те той е поставен от критиците, заедно с Кристо, в топ 30 на европейския авангард, а в родината му почти никой не е чувал за него. Решава да се опита да поправи това, от нея тръгва идеята за един по-дълбок и пространен визуален разказ за художника.

Мишев започва своя творчески път през 60-те години в комунистическа България, когато се увлича по абстракционизма, който за него тогава е символ на свободата. Дързък в творческите си търсения и стремящ се към по-широки хоризонти, през 1971 г. художникът взима радикалното решение да напусне България завинаги. Озовавайки се в Италия, Алцек Мишев се гмурва в новата за него територия на пърформансите, като успява да стане един от най-ярките представители на перформативното изкуство през 70-те и 80-те години. В творчеството си и житейските си възгледи Алцек Мишев започва постепенно да се завръща към идеите на отминали епохи. В тези си нови идейни търсения художникът неуморно задава въпросите "Накъде върви светът?", "Накъде върви съвременното изкуство?", "Как би трябвало да живеем?".

Премиерата се осъществява с подкрепата на Държавния културен институт към Министъра на външните работи. Билети могат да бъдат закупени на касите на НДК и на tickets.ndk.bg с опция за онлайн покупка и взимане на място.

В първия уикенд на фестивала "Мастер оф арт" в кино "Люмиер" ще бъде показан "Боромини и Бернини. Стремеж към съвършенство" (10 февруари, 18:00 ч.)  и "Гоя, Жан-Клод Кариер и призраците на Бунюел" (11 февруари, 18:00 ч.), чиито прожекции се осъществяват с подкрепата на Италианския културен институт и Институт "Сервантес".

Акцент в програмата на фестивала са премиерите на български филми за големи съвременни имена в изкуството. На 10 февруари 2024 г. се навършват 90 години от рождението на актрисата Татяна Лолова. По този повод продуцентска компания "АРТО плюс" съвместно със Сатиричния театър "Алеко Константинов", Българската национална филмотека, Филмотечно кино "Одеон" и издателство "Книгомания" организират Национална програма "Татяна Лолова на 90 години".

На 10 февруари от 18:30 часа в любимото кино на Татяна Лолова – "Одеон" – ще бъде показан премиерно документалният филм "Последният спектакъл" с автори Калояна Климентова и Георги Тошев. След прожекцията ще бъде представена новата книга "Татяна Лолова от А до Я. Бележки, мисли, снимки" (Издателство "Книгомания") под съставителството и редакцията на журналиста Георги Тошев, която е специално подготвена и излиза от печат за годишнината.

"Мастер оф арт" е единственият в Източна Европа международен филмов фестивал за документални филми за изкуство. Фестивалът е фокусиран върху различни артистични подходи и разглежда творческите виждания върху историята на изкуството, както и съвременното изкуство, като същевременно отбелязва мултикултурното разнообразие в днешно време. Организира се от продуцентска компания "Спотлайт" и Фондация Master of Art.

Тазгодишното издание на Master of Art ще продължи от 9 февруари до 3 март с прожекции в кино "Люмиер", Филмотечно кино "Одеон", Дом на киното, Културен център G8, "Евросинема" и кино "Влайкова" в София, както и в Lucky Дом на киното – Пловдив, ФКЦ – Варна и Регионална библиотека "Захарий Княжески" – Стара Загора. 

Филмовият фестивал Master of Art се реализира с подкрепата на Столичната община, Националния фонд ?Култура“ и Националния филмов център. Държавният културен институт към министъра на външните работи за поредна година осигурява наградата за най-добър български документален филм за изкуство. Голямата наградата за най-добър филм на фестивала се връчва от "Аурубис България". "Овергаз" подкрепя фестивала и специално конкурсната категория "Изкуство и власт". Съпътстващите събития на фестивала са подкрепени от Столичната програма "Култура". Генерален спонсор на фестивала през 2024 г. е "Електрон Прогрес". Фестивалът се осъществява и с подкрепата на Италианския културен институт и Института "Сервантес". Основен медиен партньор е БТА.


 


09.02.2024