Церемония по връчване на наградите на "София Филм Фест"


На 25 март от 19:00 ч. в зала 1 на НДК ще се проведе Церемонията по връчване на наградите на "София Филм Фест".

Легендарната актриса Джералдин Чаплин е един от специалните гости на 27-ия "София Филм Фест" и ще получи "Наградата на София" на Столичната община.

Заедно с режисьорката Джесика Удуърт и екип актрисата ще представи най-новия им съвместен филм ?Лука“, вдъхновен от романа ?Татарската пустиня“ на Дино Будзати, чиято премиера беше преди дни в конкурсната програма на филмовия фестивал в Ротердам.



"Лука"

Режисьор – Джесика Удуърт
Сценарий – Джесика Удуърт
Оператор – Виржини Сюрдеж
Музика – Техо Теардо
В ролите – Йонас Смълдърс, Джералдин Чаплин, Ян Беевут, Самвел Тадевосян, Джанго Шревенс, Сам Люик, Валентин Ганев
Продуцент – Петер Бросенс
Копродуценти – Маартен Д’Оландер, Тим Мартенс, Диана Елбаум, Фламинио Задра, Пилар Сааведра Перота, Денис Васлин, Фльор Кноперц, Стефан Китанов, Мира Сталева, Анжела Франгян

Младият войник Лука, който копнее да влезе в битка, се отправя на север към легендарната крепост Кайрос, където според слуховете негови събратя защитават героично последните остатъци от цивилизацията. Противно на очакванията си, Лука заварва в крепостта една негодна за битка войска, която никога не е влизала в сблъсък с противник и чието висше командване страда от мания за величие. Лука намира утеха в приятелството си със загадъчния радарен инженер Константин и с безгрижния редник Джеронимо. Той показва забележителните си умения на снайперист и бива повишен в ранг на Ястреб. Разквартируван е сред елитните стражи, които охраняват външните части на крепостта, и дните му се сливат в мъгляво очакване на врага; един ден забелязва препускащ на север кон и това поражда ред трагични събития, които в крайна сметка водят до рухването на илюзията за величието на крепостта Кайрос.


Джералдин Чаплин е първата дъщеря на Чарлз Чаплин и Уна О’Нийл и внучка на Нобеловия лауреат Юджийн О’Нийл. Родена е в Санта Моника през 1944 година. Голяма част от детските си години прекарва в швейцарски пансион. Първоначалната амбиция на Джералдин е да стане професионална балерина. Тя решава да напусне колежа и да учи в Кралската балетна академия в Лондон, където е приета през 1961 година. Тя танцува професионално в продължение на една година в Париж, където я открива Дейвид Лийн и я кани да участва в ?Доктор Живаго“ (1965). По време на 12-годишната си връзка с режисьора Карлос Саура, Джералдин Чаплин се снима в едни от най-успешните си филми, между които ?Ментовка с лед“ (1967), ?Ана и вълците“ (1973), ?Елиса, живот мой“ (1977). ?Да отгледаш гарвани“ (1976) е филмът, който ? донася световна слава. 

След двете си роли в ?Босият император“, Джералдин Чаплин изиграва Генерала в ?ЛУКА“ (Белгия – Италия – Нидерландия – България – Армения) на носителката на ?Златен лъв на бъдещето“ Джесика Удуърт (?Хадак“, ?Белгийският крал“, ?Босият император“), който имаше световна премиера и провокира публиката и критиката на кинофестивала в Ротердам. Филмът е вдъхновен от шедьовъра на Дино Будзати ?Татарската пустиня“. Първата среща на Удуърт с книгата на Будзати е по времето, когато тя изучава италианска литература. ?Толкова е ясно и същевременно така мистериозно всичко в тази творба, – споделя режисьорката. – Едни мъже очакват да се появи враг, който може би дори не съществува. Тяхната тревога се увеличава с времето… Това, което обичам най-много, е специфичният хумор; самата концепция е мрачна, но съчетана с абсурдност, която е привлекателна за мен.“ Главният герой Лука е млад войник, който жадува да се впусне в битка и попада в изолирана крепост. В тази сурова, безпощадна среда Удуърт избира да повери ролята на Генерала на единствената жена – и това е уникалната Джералдин Чаплин. ?Още от самото начало знаех, че именно Джералдин Чаплин трябва да изиграе ролята на Генерала“ – споделя Джесика Удуърт.

"София Филм Фест" е част от Календара на културните събития на София.



24.03.2023